Kulinářská akademie 4

Ve čtvrtek proběhl další díl kulinářské akademie v klubovně ve Spolkovém domě. Tentokráte to bylo tématické zasedání s přednáškou a ochutnávkou o třech chodech pospolu. 🙂
Ústřední roli celého gurmánského posezení hrála pro mnohé zásadní rostlina „česnek“.
Průvodci a šéfkuchaři večera byli milí manželé Renda a Petra.
Už jejich letáček, nebo-li pečlivě nachystaný program, prozrazoval i určitou úroveň „fundovanosti“ v tomto oboru:

Česnekový podvečer

Zdravý česnek

Je prokázané, že látky obsažené v česneku prospívají srdci. Také snižují krevní tlak a potlačují tvorbu cholesterolu v játrech. Proto lékaři doporučují konzumovat dva malé stroužky denně. Česnek také zpomaluje srážení krve, k tomu je však potřeba veliké množství. Sušený česnek působí stejně. Některé studie prokázaly, že určité sloučeniny, jež se v česneku nachází, brání růstu některých zhoubných nádorů. Další prokázaná účinnost česneku je proti houbám a plísním, funguje jako přírodní antibiotikum. Velmi dobře také působí proti cukrovce, dokonce je možné, že snižuje dávky inzulínu. Velmi účinně napravuje česnek střevní mikroflóru, takže dětičky trpící roupy a škrkavkami zásobujte česnekem a bude lépe! Největším záporem je zápach z úst, který přijde po každé konzumaci a uznejte sami, jestli vám je to příjemné. Vařením se sice zápach lehce zmírní, ale stejně je spoustě lidem velmi nepříjemný. Existuje spousta fíglů jak tomu pachu zabránit, sníst trochu petržele, rozžvýkat pár zrnek kávy, ale nejčastěji se radí pít mléko. Někteří lidé trpí po požití česneku migrénami a jsou i případy, že si lidé stěžují na pálení žáhy. I přes všechny jeho nežádoucí příznaky je česnek velmi oblíbenou a užívanou mňamkou, která jídlu dodá takový ten správný říz.

 

Česnekové kulinářské menu:

Předkrm: Salát z červené řepy a česnekem

Hlavní chod dne: Lomnická česnečka

Zákrm: Falešný tataráček J

Salát z červené řepy a česnekem

Postup: Uvaříme bulvy červené řepy, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme sladkokyselý nálev (sůl, ocet, cukr). Oloupeme stroužky česneku, přepasírujeme přes mačkač a přidáme do salátu. Zakapeme olivovým olejem a celý salát promícháme. Necháme 2 hod. odležet. Podáváme do misek a případně s oprančeným toustovým chlebem.

Lomnická česnečka

Postup: Dáme zavařit vodu s bujónem. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, brambory) jednu rozpůlenou cibuli a několik stroužku česneku, přidáme koření (kuličkový pepř, nové koření, majoránku). Nakrájíme farmářskou slaninu, osmahneme na pánvi a přidáme do vývaru. Do každého talíře oddělíme jeden sýrový vajíčkový žloutek. Všechen bílek osmahneme na pánvi po slanině. Nakrájíme bílek nadrobno a přidáme do vývaru. Oloupané stroužky česneku přepasírujeme přes mačkač a přidáme do talíře ke žloutku. Zalijeme vývarem. Přidáme zelenou petrželovou nať. Podáváme s na kostičky oprančeným chlébem.  Do talíře můžeme přidat i nastrouhaný tvrdý sýr.

Falešný tataráček

Postup: K cibulovému métskému salámu přidáme přes mačkač přepasírovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, kečup, hořčici a zakapeme stolním olejem. Vše důkladně smícháme a necháme 2 hod. odležet. Falešný tataráček namažeme na ½ krajíce chleba, které jsme nasucho oprančili v troubě.

One thought on “Kulinářská akademie 4”

  1. Na této kulinářské akademii mi byl sympatický návrat k tradiční kuchyni a její alternativní domácké pojetí. Všechny chody byly skvělé. Já, jako milovník červené řepy (a vína 🙂 jsem si pošušňal hned na prvním chodu. Velmi zajímavá alternativa a zároveň všeléčivý komplex ingrediencí.
    Jsem zároveň polívkový typ. Takže tato lomnická čenekačka z drsného kraje mi udělala radost, a ne jenom mě vehnala slzy do očí. Ne z dojetí, ale svou silou. Sílu jsme si mohli určit sami. Nedbaje šéfkuchařových doporučení, nás některé doslova rozplakala 😀 . Jako nejstatečnější se ukázala Lída…
    Dále stojí za zmínku, že ač večeře o třech chodech, zůstala mezi absolutně nejméně nákladnými ochutnávkami. Zaujala místo hned vedle Půlnočních špaget (recept dovezený z Itálie Markétou).
    Na závěr ještě povzdech, že stále jsou akademie přísně limitované nízkým počtem hostů a nedostane se tak na všechny, co by se chtěli přihlásit. Ale už i na tom Spolkový dům pracuje…

Napsat komentář