Kulinářská akademie 9 – utopenci

Další z řady „Kulinářských akademií“ se nesla v duchu „utopenců“. Jednoduché jídlo, ale paradoxně nejdelší příprava. Více jak měsíc se kulináři připravovali na tento den. Ochutnali jsme jak klasické utopence, brněnské tak i salátový typ utopenců ala Eva. Připravovali Pavlínka, Petra, a Eva. Všechny varianty byly skvělé. Každý si do svého receptu odnesl nové nápady…

Když vás honí mlsná, vylovíte z láhve jednoho utopenýho a k pivečku je to prima mňamka… Kdysi to byl stálý artikl v hospůdkách. Velmi oblíbený český pokrm studené kuchyně.

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek původem snad z Berounska. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola a nebo kvůli „utopeným“ buřtům. 

Napsat komentář