Galerie

Besídka 2017

Stejně tak jako loni, uspořádali i letos Dospěláci předvánoční besídku. Pro potěchu svou a svých kamarádů. Mezi nejmladším a nejstarším účastníkem bylo 80 let. Se zpěvem přijeli pomoci i přátelé z Ryžoviště. Jedlo se, pilo, vtipkovalo. Zábava neměla mezí. Ale co bych povídal, prohlédněte si fotky. Atmosféra pohody je z nich cítit každým coulem… Pokračování textu Besídka 2017

Kulinářská akademie 13 kačena

Třinácka je kosmické číslo a tak to chtělo něco většího. Tentokrát Boženka pro velké množství kulinářů připravila sobotní oběd. Ono na večer se nemá přecpávat a společenský oběd nejenže chutná s přáteli o to více, ale ostatním ženám se tak uvolní dopoledne, které by museli trávit u plotny. Na programu byly kačení hody. Kačení polévka s celestýnskými nudlemi a dokonale propečená kačenka s červeným zelím a bramborovými šiškami. Kdo chtěl, měl k dispozici i normální domácí nudle či houskový knedlík. Pokrm neměl jedinou chybičku. Boženka byla v topformě. Nezbylo nic. I ta poslední šiška padla „na sladko“ a nezůstal jediný kačení škvareček. Zahrálo se na kytaru a zazpívalo, prostě ideální odpoledne.  Pokračování textu Kulinářská akademie 13 kačena

Kulinářská akademie – 12 a, b kuba, hradní guláš

Kulináři vůbec nelení a využívají příležitostí, jak jen to jde. Na schůzi výboru Dospěláků přinesla naše Evča na chuť ostatním tradiční jídlo kubu. Věřte, že ho umí skvěle. Liduška zase donesla na košt tvarůžkovou klobásku. A teď v pátek jsme si pošušňali na zajímavém receptu hradního guláše. Eva ho připravila na černém pivu a odlehčila mrkví.  Pokračování textu Kulinářská akademie – 12 a, b kuba, hradní guláš

Poslední leč 2017

Jako již každoročně uspořádal myslivecký spolek Výšina poslední leč. Úspěšný lov oslavili ve své klubovně, kterou mají ve Spolkovém domě. Opět potvrdili, že jsou to veselí a dobrosrdeční chlapci, aniž by se museli opít. Jejich tradičně skvělý guláš (tentokráte srnčí) oblažil všechny hosty. Majitelce Spolkového domu věnovali kančí kýtu a zajíce nechali vyhrát v „tombole“ členu jiného místního spolku, který ho připraví pro ostatní členy a příznivce na tradiční „Kulinářské akademii“. Myslivecká tradice je krásná.

Pokračování textu Poslední leč 2017

Beseda s ornitologem

Spolek Lomničtí dospěláci uspořádali besedu s významným  ornitologem panem Miroslavem Králem z Valšova Dolu. Některé jeho vědecké práce si můžete přečíst zde anebo zde. Je nejenom výborný znalec vědního oboru ornitologie, ale i skvělý vypravěč. Populárním způsobem nám popovídal zajímavosti o místním ptactvu. Z besedy jsme si odnesli nejen nové znalosti, ale i inspiraci pro tvůrčí práci v dílničkách. Besedy tohoto typu mají obrovskou výhodu (oproti sledování dokumentů v televizi), že se odborníka můžete ihned zeptat i na věci, na které by jste se ani ptát neměli 🙂 . Odcházeli jsme domů s velmi příjemným pocitem povedené akce.  Pokračování textu Beseda s ornitologem

Za hlasy jelenů

V druhé polovině září, kolem svatého Václava, v našich revírech vrcholí jelení říje. Je to období, které nenechá v klidu žádného myslivce ani fotografa, lovce divoké, nespoutané přírody. Já se na tyto dny vždycky moc těším a už od jara bez ohledu na to, jaké bude počasí, si plánuji dovolenou. I letos jsem ji měl naplánovanou na tento čas, ale nemoc, která mne zaskočila koncem září, mi nedovolila být u toho, když jelení milostné touhy vrcholily. Výpravu za jeleny jsem musel odložit až na první týden října.  Pokračování textu Za hlasy jelenů

Kulinářská akademie 11b, c

Po opékání, po cestě domů, nešlo přehlédnout super hřibovou sezónu. Houby na nás mávaly jako pominuté. Ač jsme neměli žádné košíky, naplnili jsme, co jsme mohli. Tak jsme uspořádali v klubovně ad-hod kulinářskou akademii 11b. Boženka připravila čerstvou smaženici.  Pokračování textu Kulinářská akademie 11b, c

Kulinářská akademie 10 – zeleninové saláty

Tak proběhla další akademie. Je vidět, že tento typ zábavy je nejenom u dospěláků oblíbená. Tentokrát to bylo na téma jakýkoli salát bez masa. A i když byla část dospěláků na výletě na Slovensku, bylo vidět, že je to téma,  které nejde jen tak vyčerpat. Na jednom stole se nám sešel Renkův a Laďův balkánský salát, selský salát od Libušky, Danielův kubánský salát, těstovinový salát ode mě, salát z červené řepy a zelí od Boženky a salát ala „mořské plody“ od Kamily,

Všechny byly dobré a třešinkou na dortu byla i dobrá nálada u písní s kytarou. Zpívaly se kubánské písně i naše country. Prostě super, což je vidět i z pár fotografií.  Pokračování textu Kulinářská akademie 10 – zeleninové saláty

Kulinářská akademie 9 – utopenci

Další z řady „Kulinářských akademií“ se nesla v duchu „utopenců“. Jednoduché jídlo, ale paradoxně nejdelší příprava. Více jak měsíc se kulináři připravovali na tento den. Ochutnali jsme jak klasické utopence, brněnské tak i salátový typ utopenců ala Eva. Připravovali Pavlínka, Petra, a Eva. Všechny varianty byly skvělé. Každý si do svého receptu odnesl nové nápady…

Když vás honí mlsná, vylovíte z láhve jednoho utopenýho a k pivečku je to prima mňamka… Kdysi to byl stálý artikl v hospůdkách. Velmi oblíbený český pokrm studené kuchyně.

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek původem snad z Berounska. Původ názvu utopenec není zcela jasný. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola a nebo kvůli „utopeným“ buřtům.  Pokračování textu Kulinářská akademie 9 – utopenci